Resepi : Agar-agar buah


kalau petang-petang kita biasanya dihidang dengan goreng-gorengan, apa kata kali ni kita cuba agar-agar pula. mudah dan cepat. sesiapa sahaja boleh mencuba.

Bahan-bahan
1 paket serbuk agar-agar
1 tin laici
1 tin buah-buahan campur
Gula
Air

Cara-cara :

Gunakan air laici (asingkan daripada buah) dan masukkan ke dalam periuk. Tambah air mengikut sukatan yang ditetapkan pada paket agar-agar.

Hidupkan api sederhana dan kacau. Masukkan serbuk agar-agar dan gula. Gula mengikut kesesuaian individu.

Kacau sehingga mendidih dan angkat setelah masak.

Masukkan agar-agar di dalam adunan berserta dengan buah-buahan campur (asingkan daripada airnya).
Biarkan sejuk dan sedia untuk dimakan.

Tips : boleh gunakan buah-buahan segar untuk rasa yang berbeza. Dan kurangkan gula untuk menonjolkan lagi rasa buah.



No comments:

Post a Comment