kalau petang-petang kita biasanya dihidang dengan goreng-gorengan, apa kata kali ni kita cuba agar-agar pula. mudah dan cepat. sesiapa sahaja boleh mencuba.
Bahan-bahan
1 paket serbuk agar-agar
1 tin laici
1 tin buah-buahan campur
Gula
Air
Cara-cara :
Gunakan air laici (asingkan
daripada buah) dan masukkan ke dalam periuk. Tambah air mengikut sukatan yang
ditetapkan pada paket agar-agar.
Hidupkan api sederhana dan kacau.
Masukkan serbuk agar-agar dan gula. Gula mengikut kesesuaian individu.
Kacau sehingga mendidih dan
angkat setelah masak.
Masukkan agar-agar di dalam
adunan berserta dengan buah-buahan campur (asingkan daripada airnya).
Biarkan sejuk dan sedia untuk
dimakan.
Tips : boleh gunakan buah-buahan
segar untuk rasa yang berbeza. Dan kurangkan gula untuk menonjolkan lagi rasa
buah.
No comments:
Post a Comment